Покана за обучителен семинар „Слънчеви топлофикации – технология за устойчиво енергийно развитие“

ПОКАНА
за участие в СЕМИНАР на 21.06.2017 / 9:00
Технически Университет Варна, Нов Учебен Корпус, Конферентна зала ет. 5

В рамките на Черноморски дни на интелигентната енергия се организира семинар по малко позната тема в България: централно топлоснабдяване чрез слънчева топлинна енергия. Слънчевите топлофикации имат стратегически потенциал преминаване на градовете към енергетика с нулев въглероден отпечатък и изцяло възобновяема енергия.

Ключови технологии за слънчевите топлофикации са индустриални слънчеви панели, създадени специално за целта, както и сезонните топлинни буфери (термоакумулатори), които съхраняват произведената топлинна енергия от лятото за отоплителни нужди през зимата. За първи път в България ще бъдат споделени специфични инженерни аспекти при проектиране на тези инсталации.

Институт за Нулево Енергийни Сгради (ИНЕС) изследва чуждестранния опит в областта и подготвя внедряването на тази технология в България. ИНЕС е направил предпроектни проучвания за такива инсталации за квартал “Кайсиева градина”, Варна, както и за други малки населени места.

Чрез международния проект SDH2PM по програма Хоризонт 2020 в България идва един от доайените на технологията, датският инженер Пер Алекс Сьоренсен е експертът, реализирал първите в света подобни инсталации в Дания. Пер Алекс Сьоренсен ще направи специализирана презентация и обучение за оценка и оразмеряване слънчевите топлофикации.

Семинарът представлява интерес за архитекти, урбанисти, еколози, ОВК инженери, инвеститори от енергийния сектор, топлофикационните дружества, домоуправители и асоциации на потребителите и др.

Програмата на семинара може да видите тук.

Семинарът е безплатен, но изисква предварителна регистрация.
Моля, желаещите да участват да попълнят следната информация и да я изпратят до 20.06 на е-mail: marta.stoilova@gmail.com

Име, фамилия
Длъжност
Организация
Телефон
Е-поща

За повече информация:
Марта Стоилова
Институт за Нулево Енергийни Сгради
Тел.: 0887 37 94 59

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*